RI DISTRIKT 2483 - SRBIJA I CRNA GORA

Rotary u Srbiji i Crnoj Gori

Početak rotarijanstva u Jugoslaviji vezan je za 1927. godinu i aktivnosti dr Vojislava Kujundžića, beogradskog lekara, koji je imao dobre poslovne i prijateljske veze sa čehoslovačkim rotarijancima.
Krajem avgusta 1927. rotarijanac M. Svoboda, član RK Plzen, dolazi u posetu Beogradu i pred brojnom publikom govori o Rotari pokretu, a nešto kasnije, septembra 1928. godine, guverner distrikta, Jozef Schultz, posećuje Beograd da bi prisustvovao sastanku organizacionog odbora budućeg Rotari kluba Beograd koji je održan u hotelu Srpski kralj 13. septembra 1928. godine. Sledeći važni datumi u istoriji Kluba su 14. oktobar 1928. godine, kada su na redovnom sastanku svi članovi doneli odluku o osnivanju i 4. mart 1929. godine kada je Klub podneo prijavu za članstvo u Rotari Internacionalu. Roster lista članova Rotari kluba Beograd brojala je 25 ljudi, a članovi upravnog odbora Kluba bili su: dr Ferdinand Granberg – predsednik, dr Vojislav Kujundžić – potpredsednik, Jozef Hrnčir – sekretar, Gojko Đermanović – rizničar Stevan Koen – ceremonijar, Adolf Minh i dr Janko Šuman. Charter proslava Rotari kluba Beograd, zajedno sa Rotari klubom Zagreb održana je na Vidovdan, 28. juna 1919. godine, na Plitvičkim jezerima. Povelju RI je predsednicima, Ferdinandu Granbergu i Jozu Mikuličiću, uručio guverner Schulz i ovim činom RK Beograd i RK Zagreb su zvanično primljeni u Rotary Internacional.

Rotarijanstvo se brzo širi i već 12. oktobra 1929. formira se klub u Osijeku, 16. novembra 1929. godine u Novom Sadu, 24. maja 1930. godine u Subotici i 7. septembra 1930. godine u Sušaku. Zatim 15. i 16. novembra 1930. godine održavaju se dva Chartera u Mariboru i Varaždinu, 14. marta 1931. u Ljubljani, 20. marta 1931. u Sarajevu, 14. maja 1931. u Splitu. 5. juna 1931. u Pančevu i 30. maja 1931. godine u Skoplju. Odlukom borda direktora RI od 9. novembra 1931. godine, ovih 13. jugoslovenskih klubova osniva distrikt 77 – Jugoslavija. Prvi guverner distrikta bio je Edo Marković iz RK Zagreb. U kasnijem periodu, do kraja 1940. godine, Rotari pokret u Jugoslaviji ima stabilan razvoj, a statistika beleži da je na rotarijansku 1939/40 novu godinu, distrikt 77 imao 34 kluba sa 856 članova. Oko Rotari ideje okupio se veliki broj značajnih ličnosti iz svih oblasti političkog, privrednog, kulturnog, naučnog i umetničkog života Kraljevine Jugoslavije. Članovi Rotari klubova bili su: Milan Stojadinović, dugogodišnji ministar i predsednik vlade, Franjo Bajloni, čuveni vlasnik pivare, Ferdinand Granberg, vlasnik SARTIDA i suvlasnik rudnika Bor, Ivo Andrić, književnik, Ljuba Stanojević, glumac, Mihajlo Petrović – Alas, matematičar, Vlada Teokarević, industrijalac, Branislav Vojinović, upravnik Narodnog pozorišta, Dragutin Prica, admiral i komandant mornarice, Milan Radosavljević, guverner Narodne banke, Dobrivoje Stošević, ministar prosvete Viktor Ružić ministar pravde i mnogi, mnogi drugi.

Kako se približavao II svetski rat rotarijanci su delovali u sve nepovoljnijim, a ponekad i teškim okolnostima. U godinama neposredno pred rat, sa prodorom fašizma, u nekim delovima Evrope, posebno Nemačkoj, Austriji i Italiji, oseća se odbojnost prema ovom pokretu. U ovakvim uslovima Rotari klubovi u Jugoslaviji dočekali su 1939. godinu i početak svetskog sukoba. Osećaj nemoći da se bilo šta promeni i da se zaustavi rat koji se neumitno širio, učinili su da Rotari klubovi počnu da stagniraju i da se polako gase. Početkom marta 1941. godine pred sam početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji sve zvanične aktivnosti Rotari klubova potpuno su zamrznute.

Posle Drugog svetskog rata u zemljama realnog socijalizma i Jugoslaviji rad Rotari klubova nije bio obnovljen. Tek skoro pola veka kasnije, krajem 1989. godine, započinju aktivnosti na reosnivanju Rotari pokreta. Odlukom Borda direktora Rotari Internacionala od 8. maja 1992. godine, ponovo je osnovan Rotari klub Beograd koji je imao 29 Charter članova. Zbog sankcija UN uvedenih prema SR Jugoslaviji, koje su stupile na snagu 30 maja 1992. godine, na osnivanje novih klubova moralo se čekati nekoliko godina. 24. februara 1995. godine u Rotari Internacional primljeni su RK Beograd–Zemun i RK Novi Sad, a u prvoj polovini 1996. godine RK Niš i RK Beograd–Singidunum. Potom su osnovani klubovi u Valjevu, Leskovcu, Kragujevcu, Subotici, Kikindi i drugim gradovima. Danas u Distriktu 2483 Srbija i C. Gora imamo ukupno 71 rotari klub. (Srbija ima 64 rotari kluba i C. Gora 7 rotari klubova). Zato verujemo da Rotari pokret u Srbiji i C. Gori ima budućnost i da će sudbina ovih klubova biti lepša od one koju su doživeli srpski Rotari pioniri.


Žene su u Rotariju prisutne od 1976.g., ali zvanično 1987.g. Vrhovni sud USA donosi odluku po kojoj žene mogu da budu ravnopravni članovi Rotari klubova.

 

Ponosni smo što je članica Rotari kluba „Niš-Centar“ Vesna Baltezarević  2011.g. izabrana za prvu ženu Guvernerku Distrikta 2483 Srbija i C. Gora.

 

 Dragi Rotari prijatelji,

u subotu 25. juna 2011. održana je Čarter ceremonija kojom smo i zvanično obeležili početak rada našeg novog distrikta 2483. Gosti su se prvo susreli sa članovima RC Niš Centar koji je te večeri imao nimalo lak posao da dočeka i registruje goste. Domaćini ceremonije, DG Aris Zahos, DGE Vesna Baltezarević, kao i klubovi iz Srbije i Crne Gore, koji su ovom događaju prisustvovali, u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt u Beogradu, imali su priliku da se upoznaju i druže sa rotarijancima iz Grčke, Turske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Italije, Izraela i Republike Srpske kao i sa predstavnicima distrikta 1910. Svi oni su kroz kraće obraćanje skupu poželeli uspešan rad novom distriktu i svi su, bez rezerve, pozvali na saradnju.

 

Činilo se da je Kristalna dvorana mala za sve one koji su to veče došli, ali dok su gosti bili na koktelu, problem smeštaja je rešen. Poneko je ostao bez stolice, ali je pronađena nova.

Predrag Zumbulović i njegova firma DOO MIT Novi Sad su se pobrinuli da svaki gost dobije ID karticu kao “dokaz” da je prisustvovao ceremoniji. Predstavljanje našeg kulturnog nasleđa povereno je KUD-u “Gradimir”. Guranje i saplitanje najmlađih članova društva na pozornici izmamilo je osmehe prisutnima. Osmesi su zamenjeni nepodeljenim najboljim ocenama za starije izvođače, koji su se smenjivali na
pozornici. Njihovi nastupi su propraćeni konferansom našeg PR-a distrikta, Ivane Mihić. Zatim je mikrofon zatrepereo u rukama Merime Njegomir, koja je to veče kao član naše Rotari porodice poklonila svoje pesme prisutnima.

Da gosti i domaćini ne bi umrli od gladi, primopredaja guvernerske dužnosti je prošla bez mnogo priče i program je nastavljen u toku večere, predstavljanjem lideršip tima, aktuelnih i
novih klupskih predsednika. Primopredaja predsedničke dužnosti je obeležena šampanjcem koji je poklonio naš brat iz RC Zemun, Predrag Ćurčić.

Šampanjac je verovatno doprineo da svi koji su se zajedno našli na podijumu podele među sobom smeh i prisnu priču.

Ovo je kratak raport sa lica mesta. Sve sadržajnije priče, nova prijateljstva, dogovore za akcije i saradnju, prepuštam onima koji su bili prisutni na Čarteru.

Srdačan pozdrav,

RID 2483
DG Vesna Baltezarević

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.