Inicijativu za osnivanje trećeg Rotari kluba u Nišu, 2007.g. pokreće grupa rotarijanaca-čarter članova RC Niš i Rotarakt kluba, zajedno sa novim prijateljima koji pored njih saznaju više o Rotariju. Velimir i Vesna Baltezarević, Miladin Radovanović, past predsednici u RC Niš, zajedno sa Draganom Ranđelovićem krenuli su u okupljanje nove Inicijativne grupe za formiranje Rotari kluba. Njima su se pridružili Katarina Adamović, Gabrijela Jordanov, Igor Stanojević i Nikola Pejović, donoseći bogato Rotarakt iskustvo kao i Momčilo Sretenović, više godina unazad prisutan u Rotariju. Sa članovima koji imaju sve što je potrebno rotarijancu izgrađen je novi klub Niš-Centar.

Rotari klub Niš-Centar primljen je u članstvo Rotari Internacionale dana 26. februara 2008. godine pod brojem 78413. Čarter ceremonija je održana 04. oktobra 2008. godine u Nišu, u hotelu "Aleksandar".

Sponzori kluba: RC Kruševac (Srbija), RC Trikala (Grčka) i RC Sofia-Balkan (Bugarska)

 

Povodom formiranja Rotari kluba Niš-Centar

Kao čovek zadužen za formiranje RC Niš-Centar od strane DG Basile Christarasa (2007/08), kao specijalni reprezent, odnosno, kum kluba, želim da na papir stavim neka svoja razmišljanja, povodom formiranja istog.

Osnovni motiv sa kojim sam započeo ovaj značajan posao, zajedno sa bivšim čarter članovima RC Niš (P.P. Vesna Baltezarević, P.P. Miladin Radovanović i dugogodišnji član Dragan Ranđelović), kao i izvanrednim bivšim Rotaraktovcima (Igor Stanojević, Nikola Pejović, Gabrijela Jordanov i Katarina Adamović), bio je širenje Rotarija u Nišu. Krenuli smo da formiramo treći po redu klub, jer smo znali da Niš to zaslužuje. Brzi razvoj Rotarija treba da nas veseli i podstakne na dalja razmišljanja i aktivnosti.

Rotari nije aktivnost sačinjena samo od forme i osećanja. On ne pruža samo priliku dobrim prijateljima da se svake sedmice sretnu za istim stolom. On nameće svima nama jednako i odgovornost, naročito kada naš Rotari klub želi da širi svoju aktivnost u skladu sa svojim istinskim duhom na dobre odnose sa susednim zemljama.

Posebnu zahvalnost želim da izrazim čarter predsedniku kluba-Momčilu Sretenoviću, koji, pored nas, rotarijanskim životom živi već godinama. On je dokazao da je pravi Rotari prijatelj, te smo ga sa ponosom izabrali da bude na čelu RC Niš-Centar.

Na čarter ceremoniji RC Zaječar, u pozdravnom govoru, kao kum tog kluba, obratio sam se prisutnima rečima koje važe i za sve nas u novom klubu. Citiram: »Zahvaljujući Rotariju, naši napori da učinimo svet boljim mestom su se umnožili. Vašim ulaskom u Rotari familiju, dodata je još jedna karika najjačem i najplemenitijem lancu, lancu koji čine rotarijanci, kao humanisti i filantropi. Od danas vi niste više sami. Vi ste deo nečeg najplemenitijeg na svetu, deo RI i još značajnije, deo RF-duge, tople i snažne ruke RI, ruke koja svojim činjenjem doseže do krajnjih tačaka na zemljinoj kugli.

Rotari značka na vašem reveru predstavlja pasoš za nova prijateljstva i nove mogućnosti, ali povremeno testirajte sebe pitanjem: Da li je s pravom nosim?

Vi od večeras postajete svetski orijentisani rotarijanci, te ste dužni da poštujete Rotari filozofiju. Rotarijanci, izgrađivanjem ličnosti visokih etičkih normi, stvaraju korisne članove ljudske zajednice. Među prvim takvim načelima su ljubav prema porodici, otadžbini i poštovanje zakona. Udruživanjem takvih ljudi, sa zavidnim etičkim i duhovnim kvalitetima, pomaže se razvoj kulture, prosvećenosti i humanosti».

Često će vas pitati šta vam je donelo članstvo u Rotariju. Ja spremno kažem -dobio sam mnogo prijatelja, mnogo braće po Rotariju, kako u svojoj zemlji, tako i u našem multinacionalnom distriktu i van njegovih granica. Kao PADG, DRFCC i predsednik srpsko-bugarskog IC komiteta, upoznao sam mnoge rotarijance sa kojima me vezuje neraskidivo prijateljstvo. To je izvanredan uzvišen osećaj, osećaj ponosa i važnosti.

Na dan čarterovanja RC Niš-Centar, zahvaljujući mojim dragim prijateljima iz RC Kruševac, RC Trikala i RC Sofia-Balkan, realizovaćemo dogovoreno uzajamno bratimljenje. Smatram da se vrhunac prijateljstva među rotarijancima kruniše upravo bratimljenjem klubova. Imao sam istomišljenike u tim klubovima, dugogodišnje prijatelje Radeta Nedeljkovića, Vasilios Liangasa i Simeona Kondova, koji su moju ideju zdušno prihvatili.

Bratimljenje naših klubova je živi dokaz da plovimo u pravom smeru, smeru prijateljstva, razumevanja i tolerancije, uprkos nemirnom moru. Svi naši putevi vode u istom smeru, smeru koji nas međusobno približava.

PDG Kalcho Hinov se pokazao kao dobar prorok kada je pričao o Balkanu bez granica i miru na njemu. Balkan bez granica je danas među nama, upravo na ovom mestu, jer smo u duhu prijateljstva izbrisali granice između nas samih i između naših srca. Danas dokazujemo da je od širenja i skupljanja granica, mnogo bitnije da rastemo u visinu.

Da je naš veliki pisac «Seoba» - Miloš Crnjanski kojim slučajem bio rotarijanac, završnica njegove knjige bi zvučala ovako:»Beskrajno plavo nebo i na njemu zvezda. Ime te zvezde je Rotari».

Bratimljenjem potvrđujemo i ozvaničujemo naše jedinstvo, uvažavanje i bliskost na mnogim nivoima, i to geografskom-kao susedi, rotarijanskom-kao misionari dobre volje među ljudima, i na kraju na ličnom planu-kao prijatelji!

Sa posebnim poštovanjem želim da izrazim najdublju zahvalnost IPDG Basileu Cristarasu za nesebičnu pomoć oko formiranja našeg novog kluba. On poseduje sve ljudske kvalitete, intelektualac visokog nivoa, fer i korektan u svakom pogledu. Sarađivati sa njim je bilo zadovoljstvo.

Osećam potrebu da kao kum RC Niš-Centar zahvalim svim članovima na izvanrednom zalaganju i predanosti sa kojom smo svi zajedno doprineli da postanemo častan deo Rotari familije, sa nadom da će moto «Service above self» biti stalno u našim dušama i našim glavama. Potrudimo se da budemo dobar klub, klub za poštovanje.

Posebno se, ovom prilikom zahvaljujem svima koji su pomogli da se uobliči ova knjiga posvećena našem čarteru. Zahvaljujem se mojoj "sestri" Vesni, Momčilu, Igoru, Milanu, Dejanu, Sneški i svim članovima kluba.

Pisano da ugleda svetlo dana 04. oktobra 2008., na dan čarter ceremonije RC Niš-Centar.

 

                                                                                                                                Vaš u Rotariju

                                                                                                                DRFCC Velimir Baltezarević

                                                                                                                Specijalni reprezent kluba


 

ROTARI KLUB NIŠ-CENTAR  - 2008/2009:

 

UPRAVNI ODBOR - 2008/2009                                                                                       ČARTER ČLANOVI - 2008/2009

 


 

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.rotaryniscentar.org/o-nama#sigProGalleriae8d154473d

 

 

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.