petak, 27 januar 2017 16:53

Održana promocija #CodeRobotić – besplatno programiranje za decu

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Održana promocija #CodeRobotić Održana promocija #CodeRobotić

U februaru počinju časovi besplatnog programiranja za 20 dece u Nišu. Ovaj projekat realizuje se zahvaljujući organizaciji “Nauči me” i niškim rotari klubovima, uz podršku kompanije Future Forward i GO Medijana. Časovi će se održavati jednom nedeljno, a izabrani polaznici koji se prijave putem sajta Nauci.me i fb strane ove organizacije, učiće se programiranju i algoritamskom razmišljanju korišćenjem robota.

U organizaciji “Nauči me” kažu da je veliko interesovanje dece za časove besplatnog programiranja, a u apliciranje je još uvek u toku. To pokazuje i veliki broj školaraca koji su došli na promociju kako bi upoznali simpatičnog robota i profesore koji će raditi sa njima.

Nikola Pejović iz RC Niš – Centar kaže da je veoma srećan što su iza ove ideje stali svi niški klubovi.

“Rotari generalno stoji iza ovakvih ideja posebno što mi u svom programu delovanja posebnu pažnju obraćamo na rad sa mladima. Ovo je nešto što je lepo, korisno za njih, i ovo će ih naučiti nečemu. Ovo je neka forma suplementa zvaničnog obrazovanja, a što je najlepše, za njih će biti korisno u budućnosti, jer mi želimo da naša deca budu ovde, da ostanu u Srbiji i budu kvalitetan kadar kako bi mogli u budućnosti i da se takmiče na tržištu rada. Ideja je potekla iz RC Niš – Centar, ali ovo je zajednički projekat svih niških klubova.” – rekao je Nikola Pejović.

Milan Petrović, rotarijanac iz Niš- Centra i član organizacije “Nauči me” kaže da je za početak ovaj projekat namenjen za 20oro dece od V do VIII razreda u Nišu koji će učiti programiranje korišćenjem robota. Prema njegovim rečima, ova ideja se dugo krčkala, ali konačna odluka je pala kada je Ministarstvo prosvete odlučilo da informatika ne bude obavezan predmet u osnovim školama.

“Mi ne možemo da promenimo ceo obrazovni sistem. U idealnom svetu, svaka škola ima bar jednog ovakvog robota, i svako odeljenje od prvog razreda uči informatiku baš na ovaj način. Ali ono što mi možemo je da jednom malom broju motivisanih učenika pokažemo da ostanu u svom gradu i da rade nešto na svetskom nivou. Npr, na svetskom nivou nije standard da na 30 dece bude jedan profesor, već na 10 -12. To smo uspeli da ispoštujemo. Neki moderni pristup u edukaciji je vršnjačka edukacija, a mi imamo volontere koji su samo nekoliko godina stariji od naših polaznika i već se bave programiranjem.” – kaže Milan Petrović.

Za ove časove nije potrebno ni predznanje, ni oprema. Prema rečima Milana Petrovića, bitno je samo da pokažu da imaju čvrstu volju i da žele da učestvuju u programu od početka do kraja. A na kraju, najboljima će GO Medijana pokloniti tablet uređaje.

Nakon završenih časova, planirana je promocija u svim školama u Nišu sa decom i volonterima kako bi učesnici pokazali svojim vršnjacima kako uz igru mogu da ovladaju programiranjem. U planu je da se u budućnosti poveća i broj robota i broj časova, a broj učenika proširi i to ne samo među starijim osnovcima, već i na sve zainteresovane od I razreda osnovne škole, ali i na zainteresovane u srednjim školama. Časovi će se održavati jednom nedeljno u lepom i novom prostoru za kreativno delovanje Deli.

Pročitano 3829 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.