subota, 31 januar 2015 15:05

Suze i smeh uz Nicka Vujičića – akcija u duhu Rotarija

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Rotari klub Niš – Centar je u akciji Komore mladih lidera i preduzetnika JCI vodio pun autobus mladih kako bi čuli predavanje jednog od najpoznatijih i najvećih motivacionih govornika Nicka Vujičića pod nazivom „Stvarno važno“. Među mladima koji su bili na ovom predavanju bila su i deca bez roditeljskog staranja.

Utisci sa predavanja Nicka Vujičića bili su fascinantni, kažu naša braća Slobodan Anić i Miloš Milošević koji su prisustvovali ovom događaju. U autubusu ka Sava Centru u Beogradu, koji je vodio Miloš, bilo je oko 50 mladih ljudi zainteresovanih da čuju neverovatnog motivatora Nicka. U ovoj akciji učešće je uzeo i Media i Reform centar sa svojim projektom „Iz doma na svoje“ koji je odabrao 20-oro mladih bez roditeljskog staranja koji su učestvovali u ovom projektu.

Pun autobus mladih iz Niša i drugih gradova koje su zajednički odveli JCI, RC Niš – Centar i Media i Reform centar bio je oduševljen Nickovom pojavom i onim što je govorio. Čovek koji je rođen bez ruku i nogu, sa samo jednim malim patrljkom umesto noge izazivao je naizmenično i suze i smeh kod 4.500 gledalaca u Sava Centru. Prepuna sala bez ijednog mesta, a iz želje da čuju i dožive Nickov govor, mnogi su pristali da stoje.

Poruke koje je slao su izazvale ogromne emocije svojom snagom i dodatnim osećajem da je, iako drugačije izgleda od nas, ipak našao sebe i vidno je srećan. On živi normalno kao i svi mi, normalno se kreće, skače u bazen, udarcem glavom vraća bačenu fudbalsku loptu, vozi skejt, a deo tih veština pokazao je prisutnima. Ipak, Nick Vujičić se zaista razlikuje od nas. On veruje i nada se. I živi punim plućima, i traži lepotu u sadašnjem trenutku. „Ne čekajte čudo, već vi budite čudo za nekog drugog“, „Uvek težite boljem, ali u toj težnji za više novca i za boljom pozicijom lako se sklizne u depresiju. Zato uživajte u trenutnom!“.

Iako je bio u dubokoj depresiji i dva puta sebi pokušao da oduzme život, Nick je odustao od toga jer kaže da je shvatio da njegovim roditeljima sigurno mora biti teško što imaju dete sa hendikepom, ali koliko teško im može biti kad shvate da je to dete sa hendikepom odustalo?! To mu je vratilo veru u život. Srećan je što je takav kakav je, i objašnjava to kroz anegdotu. „ Dečak mi je šutnuo loptu. Ja nisam uspeo da je udarim kako treba, i moje stopalo je puklo. Bio sam u krevetu nedeljama. Osećao sam se hendikepirano!“.

Neverovatnu Nickovu priču dodatno je pojačala njegova pojava, njegova predivna energija koju je širio. Horovi koji tu takođe nastupali u Sava centru izazvali su oduševljene publike, a posebno inkluzivni hor koji je osvajao i evropske nagrade, a u kome peva stotinak dece bez smetnji i dece ometene u razvoju.

Ova akcija u pravom duhu Rotarija svakako je izazvala interesovanje kod svih članova kluba, a svima onima koji nisu bili prisutni ostaje da čekaju da JCI održi obećanje i ispuni svoju želju i dovede Nicka u Niš već sledeće godine

Pročitano 22747 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.