subota, 31 januar 2015 15:10

Tumačenje Biblije uz Zvonka Palanskog

Napisano
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na poslednjem sastanku kluba RC Niš –Centar pored utisaka sa predavanja Nicka Vujičića, članovi su imali priliku da uživaju i u predavanju našeg gosta i brata po Rotariju Zvonka Palanskog. Na poslednjem sastanku kluba RC Niš –Centar pored utisaka sa predavanja Nicka Vujičića, članovi su imali priliku da uživaju i u predavanju našeg gosta i brata po Rotariju Zvonka Palanskog. Tema potpuno usklađena sa onim što je i Nick u Sava centru govorio bila je Biblija.

U prvoj tački dnevnog reda, Slobodan Anić i Miloš Milošević koji su prisustvovali predavanju Nicka Vujićića preneli su nam svoje utiske o predavanju kome su prisustvovali prošlog petka, 21. septembra u Sava centru. U akciji JCI Rotari klub Niš- Centar je kao partner omogućio odlazak na ovo predavanje za dvadesetoro mladih. Još jedan partner u ovoj akciji je Media i Reform centar koji je u okviru svog projekta „Iz doma na svoje“ odabrao tih dvadesetoro mladih bez roditeljskog staranja. JCI je međutim vodio pun autobus i ukupno 50 mladih sa sobom koji su imali prilike da čuju jednog od najvećih motivacionih govornika u svetu. U duhu Rotarija, ova akcija je izazvala veliko oduševljenje pre svega kod onih koji su imali jedinstvenu priliku da slušaju Nicka Vujičića koji im je svojom pozitivnom i lepom energijom, svojim stavom i predstavom o dobrom i kvalitenom životu dao nadu da su čuda moguća ako se potrudimo.

U drugoj tački dnevnog reda, Ica je vrlo kratko i konkretno predstavio stanje u kasi našeg kluba. Ovom prilikom je podsetio članove da redovno izmiruju svoje obaveze.

Naš gost i brat po Rotariju, Zvonko Kostić Palanski, iako poslednja tačka dnevnog reda poveo je zanimljivu diskusiju na temu tumačenja Biblije i religije. Imali smo priliku da čujemo 3 poglavlja iz Biblije, 2 iz Starog zaveta i jedan iz Novog zaveta. To se sjajno uklopilo i u prethodnu priču o Nicku Vujičiću koji se takođe oslanja na Bibliju. Zvonko Palanski je doktor teoloških nauka, magistrant na likovnoj akademiji, pesnik, slikar, skulptor, besednik i neko ko je napisao 21. knjigu iz Teologije i tumačio Bibliju na svoj način. Iz Starog Zaveta čitao nam je Mojsijeve knjige o putu Jevreja iz Egipta ka Izraelu, obećanoj zemlji. Zajedno smo tumačili i diskutovali o Mojsijevim i Božijim reakcijama na ovom putu, a iz Novog zaveta nam je čitao i tumačio knjigu Apostola Pavla za koga kaže da je umeo lepo da poveže Stari i Novi zavet. Ovom prilikom smo razgovarali i o izložbi koju priprema krajem novembra na temu Plavog jahača. Za sada je dobio radove od 140 umetnika iz 35 zemalja, a po prvi put je dobio radove iz Azerbejdžana, Kazahstana i Moldavije. Objasnio nam je da je Plavi jahač ekspresionistički pokret u Nemačkoj 1911 i 1922, i da je ove godine sto godina od tog pokreta, pa je zbog toga svojoj izložbi dao tu temu i to ime. Nemačka ambasada je izašla u susret ovakvoj ideji.

Na kraju sastanka naš brat Miloš Milošević je dodao da je već preduzeo neke korake ispred našeg kluba oko proslave 1.700 godina Milanskog edikta i oko inicijative da Nicka Vujičića naredne godine ugostimo u Nišu, o čemu ćemo svakako govoriti i na narednim sastancima.

Pročitano 2348 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.