subota, 31 januar 2015 15:14

Niš uskoro dobija Inner wheel klub

Napisano
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U našem gradu uskoro će biti otvoren prvi Inner wheel klub „Niš“. Za funkcionisanje ovog kluba potrebno je minimum 10 članova, dok su za stvaranje zasebnog distrikta potrebna minimum 4 kluba.

Nakon incijativnog sastanka koji je koji je održan 30. marta kreće se u proceduru formiranja Inner wheel-a na nivou grada, za šta je potrebno minimum 10 članova. Predsednica Inicijativne grupe Dragana Simić i članice grupe Petra Radovanović i Vesna Tomić, predstavile su svoju ideju RC Niš – Centar na poslednjem sastanku ovog kluba. One su najavile i u narednom periodu posete niškim Rotari klubovima pre samog formiranja prvog Inner wheel-a u Nišu i ovom delu Srbije.

Cilj je da se ovom klubu priključi što više supružnika rotarijanaca u Nišu kako bi im bili što veća podrška u akcijama. „Preko svojih supruga upoznale smo se sa Rotarijem i ciljevima Rotarija, kao i sa time šta znači biti rotarijanac. Upoznale smo porodice prijatelja rotarijanaca i uživale u druženju, i na ovaj način i mi želimo da se udružimo i da stanemo pored vas i budemo vam podrška“ – rekla je predsednica Inicijativne grupe Dragana Simić. Ona je dodala da iako je prvobitno pravilo bilo da u Rotari mogu ući samo muškarci, pa samim tim u Inner wheel samo žene kao njihove supruge, to pravilo se na sreću promenilo, pa će i njihov klub rado okupiti sve supružnike rotarijanaca, i žene i muškarce.

Prema njenim rečima, Inner wheel organizuje simpatična druženja, sastanke na čijem dnevnom redu mogu biti i dnevne aktivnosti, predavanja ili praćenja rotarijanaca u njihovim akcijama, kao i realizovanje sopstvenih akcija.

Pravila Inner wheel kluba nisu tako stroga kao u rotariju. Članice Inner wheel-a sastaju se jednom mesečno, funkcionišu nezavisno od Distrikta 2483, a mogu osnovati, iako nije obavezno, sopstveni distrikt za šta im je pored čarterovanja kluba potrebno priključenje još 3 takva kluba. Članica Inicijativne grupe Vesna Tomić naglasila je da na naši prostorima postoji Inner wheel u Beogradu i Skoplju, a da klub koji postoji u Zrenjaninu nije aktivan. Kako u jednoj zemlji može biti više Distrikata za ovakve klubove, oni mogu da biraju u kom Distriktu će biti.

„Zahtev za osnivanje Distrikta šalje se Inner wheel Internacionali, i kada nam stigne čarter povelja od njih, zvanično postojimo kao Distrikt. Za osnivanje kluba neophodan je sponzor klub a u našem slučaju to će biti kumovski klub Inner wheel Beograd“ – rekla je Vesna Tomić. Ona je takođe naglasila da u zemljama u okruženju ima veliki broj ovakvih klubova, a da se izdvaja Hrvatska koja ima njih trinaest.

Ko sve može biti član Inner wheel-a
Još uvek zvanično neformiran, Inner wheel „Niš“ za sada ima 12 članova. Iako je Inner wheel zamišljen da okupi supruge tj. supružnike rotarijanaca, svako ko deli vrednosti Rotarija može biti član ovog kluba. Članice Inicijativne grupe veruju da će u narednom periodu zahvaljujući predavanjima Rotari klubovima u Nišu dobiti još članica okupljenih oko iste ideje, a to je da pomognu svojoj lokalnoj zajednici kroz svoje i akcije svojih supruga rotarijanaca.

Istorijat Inner wheel-a
„Kolevka Inner wheela je u Engleskoj u Mančesteru, kada je ranih dvadesetih godina prošlog veka jedna supruga rotarijanca, Margarette Golding poželela da okupi druge žene rotarijanaca sa ciljem da budu zvanična podrška svojim muževima, podrška Rotariju, kao i da promovišu prijateljstvo između žena rotarijanaca i pomažu svojim lokalnim samoupravama“ – ispričala je Petra Radovanović članica Inicijativne grupe Inner wheel „Niš“.

„Inner wheel znači unutrašnji točak. Žene su unutrašnja snaga muškaraca i pokretači, i tako se i ovde stvorila zamisao da na ovaj način žene zvanično i budu taj unutrašnji pokretač koji će biti podrška svojim muževima“ – rekla je Petra Radovanović.

Ona je dodala da je nakon formiranja prvog Inner wheel kluba u Mančesteru, ova ideja brzo proširena pa je te iste 1924. god. u Engleskoj osnovano već desetak Distrikata, a to je uskoro počelo da se širi i na okolne zemlje. Danas 103 zemlje sveta imaju Inner wheel.

Zahvaljujući Margarette Golding, ustanovljena je i nagrada koja nosi njeno ime koja se dodeljuje svake godine najboljima u Inner wheel-u. Pored toga, svake treće godine održava se Trijenale u različitim zemljama, na kojima se na raznim seminarima i u brojnim referatima predstavljaju rezultati ovih klubova. Tako je 2012. godine održano Trijenale u Istambulu, a izabrana je zemlja za naredno, pa će 2015. godine ono biti održano u Danskoj. „Naš cilj je, između ostalih, da i mi budemo deo ovih događaja, a svakako u budućnosti i domaćin Trijenala“ – dodala je na kraju Petra Radovanović.

Pročitano 2496 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.