subota, 31 januar 2015 15:16

Nagrada najboljem studentu Univerziteta u Nišu u okviru Fonda „Dr Dragutin Petković“

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rotari klub Niš-Centar u okviru Fonda „Dr Dragutin Petković“ nagradio je najboljeg studenta Univerziteta u Nišu Samsungovim tablet uređajem. Ovu nagradu dobio je student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Milan Stojiljković sa prosečnom ocenom 9.96.
Nagradom za najboljeg studenta Rotari klub Niš-Centar šalje jasnu poruku da se znanje i trud na kraju isplati, kao i da je potrebno prepoznati i pomoći mlade talente u cilju strateškog i dugoročnog ulaganja u razvoj zemlje.

„Nije bilo lako od pet najboljih studenata koje je Univerzitet proglasio najboljima izabrati jednog. Međutim, Fond našeg Rotari kluba nosi naziv čuvenog niškog lekara „dr Dragutin Petković“, pa je bilo logično da će i naš nagrađeni student kad je već proglašen najboljim biti upravo student medicine. Iskreno verujemo i nadamo se da će Milan Stojiljković nastaviti da niže uspehe u svom profesionalnom i privatnom životu i biti jedna važna perjanica u našoj lokalnoj zajednici“ – rekao je Nikola Pejović, predsednik Rotari kluba Niš – Centar.

Fond „Dr Dragutin Petković“ osnovan je u humanitarnoj akciji kluba Niš – Centar, koja je započeta još u septembru prošle godine. Tada je u Divljani održana slikarska kolonija na kojoj su učestvovali eminentni umetnici iz naše zemlje kao i troje dece iz hraniteljskih porodica iz Bele Palanke. Kolonija je trajala 7 dana, a za to vreme 7 umetnika je u radu sa decom naslikalo ukupno 23 dela. Umetničke slike su zatim prodate na humaitarnoj aukciji koja je održana 17. novembra 2012.godine, a sredstvima prikupljenim na ovaj način osnovan je Fond „Dr Dragutin Petković“.

Društveno odgovorna preduzeća i pojedinci pomogli su osnivanje Fonda kupovinom slika, a među njima su GO Pantelej, Delta Generali osiguranje, Opština Bela Palanka, Interwood, Ecotrade i Dečiji paviljoni u Divljani. Cilj Rotari kluba Niš-Centar je da se nagrada najboljem studentu Univerziteta u Nišu dodeljuje svake godine i postane deo tradicije kojom će mlade i vredne studente podsticati na dobre rezultate u školovanju.

Zašto dr Dragutin Petković?

Dr Dragutin Petković (1873-1947) bio je lekar, vlasnik prvog privatnog sanatorijuma u Nišu, predsednik niške opštine. Jedna je od najsvetlijih ličnosti niške istorije krajem 19. i početkom 20. veka. Medicinu je završio u Beču, a sjajnu lekarsku karijeru započeo je 1899, koja je trajala pola veka.

Bio je poliglota, izdanak porodice kojoj je glavna odlika slobodarski duh, osnovao je prvi „Kraljevsko-srpski Pasterov zavod“ u Nišu 1900. (prvi na Balkanu) a 1904. počeo je sa proizvodnjom i primenom vakcine protiv besnila. Smatra se reformatorom Srpskog lekarskog društva. Za zasluge u ratovima 1912/13, kada je bio na čelu saniteta srpske vojske, odlikovan je sa 15 najznačajnijih odlikovanja (naših i stranih).

Dragutin Petković bio je prvi predsednik prvog Rotari kluba u Nišu osnovanog 1936. godine. Prvi niški rotarijanci su bili istaknuti i poštovani građani Niša, porodični ljudi, profesionalci. RC Niš-Centar ovim projektom želi da otrgne od zaborava ime i lik ovog izuzetnog građanina Niša, kao i da mu post mortem oda dužno priznanje za sve što je učinio za građane Niša i Srbije, a njegovim potomcima pruži odgovarajuću satisfakciju za mnoge loše stvari koje su on lično i njegovi preživeli.

Pročitano 2776 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.