Poseta RK Niš–Centar klubu Riccione Cattolica iz Riminija Predsednik Rotari kluba Riccione Cattolica- Giorgio Leardini, član RK Riccione Cattolica prof. Dušan Jovanović i predsednik regiona Rimini- Vittorio Saladino
31 jan 2015 Jelena Đukić – Pejić 0 komentar

Poseta RK Niš–Centar klubu Riccione Cattolica iz Riminija

Rotari klub Niš – Centar na početku oktobra ove godine, bio je gost italijanskom Rotari klubu Riccione Cattolica. Za četiri dana posete niški Rotarijanci imali su mogućnost da se upoznaju sa prijateljima u Rotariju u gradovima Rimini, Cattolica i San Marino. Dogovorena je i saradnja ova dva kluba povodom proslave 1700. godina od Milanskog edikta, koja će se u Nišu obeležiti 2013. godine.

Saradnja će se ogledati u zajedničkoj akciji koju će RK Riccione Cattolica i RK Niš – Centar sprovesti u Nišu povodom proslave 2013. godine kada će biti obeležena 1700. godišnjica od Milanskog edikta. U toku su dogovori kako će ova akcija izgledati i šta će sve ona podrazumevati. Ukoliko saradnja bude dobra i uspešna, u duhu Rotarijanstva, takođe je u planu i bratimljenje dva kluba.

Slika 1. Razmenjivanje poklona i zastavica- prof. Dušan Jovanović, predsednik RK Niš – Centar Novica Simić i predsednik RK Riccione Cattolica -Giorgio Leardini 

Susret Italijanskog RK Riccione Cattolica i RK Niš – Centar inicirali su profesor Dušan Jovanović, veliki umetnik, slikar koji živi i radi u Riminiju, član Rotari kluba Riccione Cattolica i Dr Miladin Radovanović, član niškog kluba, RK Predsednik 2003/2004. Predsednik RK Riccione Cattolica maestro Giorgio Leardini već je na koktelu dobrodošlice izrazio zadovoljstvo zbog posete srpskog kluba, nazdravio u ime budućeg prijateljstva i poželeo svojim novim prijateljima prijatan boravak. Predsednik RK Niš – Centar, Novica Simić, zahvalio je italijanskim prijateljima na gostoprimstvu u ime članova kluba i pozvao ih u posetu Nišu.

Za svoje goste, pored radnog dela, domaćini su pripremili bogat program- obilazak dvoraca, muzeja, starih gradova u okolini, a sve to uz prijatno druženje, sjajnu italijansku kafu, hranu i vino. Niški Rotarijanci imali su priliku da upoznaju prijatelje u Rotariju u gradovima Rimini, Cattolica i San Marino, među kojima je i gradonačelnik Cattolice- Piero Cecchini i predsednik Rotari Kluba San Marino- Paolo Rossi. Nišlijama je takođe ukazana velika čast kada su upoznali i predsednika regiona Rimini- Vittoria Saladina i ministra industrije San Marina- Marca Arzillija.

Slika 2. Rotari prijatelji Niša i Riminija na terasi Predsedničke palate u San Marinu

Baš kao što je u Rotariju praksa pri posetama drugim klubovima, razmenjeni su prigodni pokloni između klubova i zastavice klubova, koje će podsećati na novo prijateljstvo.

Niš - Carski grad

U Nišu je rođen Konstantin Veliki, koji je pre 1700 godina otvorio vrata hrišćanskoj veri i zaustavio progone i stradanja hrišćana. U 2013. godini ovaj značajni datum u istoriji, donošenje Milanskog edikta biće proslavljen u Nišu kroz najrazličitije kulturne događaje. Rodni grad Cara Konstantina biće mesto održavanja velike međunarodne konferencije “Sveti Car Konstantin i hrišćanstvo “. Planirano je da se konferencija održi krajem maja ili početkom juna 2013.godine. U to vreme naš grad će biti u centru pažnje cele Evrope i mnogo ljudi iz celog sveta će doći u posetu. Pored ove konferencije planirane su i druge manifestacije, a svakako će neke od njih biti proizvod zajedničke akcije RK Riccione Cattolica i RK Niš – Centar.

Info box

Rotari klub Riccione Cattolica deo je Distrikta 2070 i obuhvata regione Emilia-Romagna, Toscana, i Repubblica San Marino. U Romagni obuhvata gradske opštine gradova: Riccione, Cattolica, Misano Adriatico, San Giovanni in Marignano, Morciano, Montegridolfo, Mondaino, Montefiore Conca, Gemmano, Saludecio, San Clemente.

 

Pročitano 1280 puta
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Više iz ove kategorije Novi član Rotary Kluba Niš »

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela New City, ul. Vožda Karađorđa 12 u Nišu.