subota, 31 januar 2015 11:16

Niški profesor – lekar svetskih razmera

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Niški profesor – lekar svetskih razmera Prof. dr Milorad Mitković prima nagradu „11. januar“.

Direktor Tratumatološko-ortopedske klinike niškog Kliničkog centra, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu, inovator u medicinskoj oblasti ortopedije i cenjeni član Rotari kluba Niš- Centar, prof. dr Milorad Mitković, pored brojnih svetskih nagrada i priznanja dobio je i najveće priznanje svog grada Niša, nagradu „11. januar“.
Iako je usledila tek nakon mnogobrojnih priznanja i nagrada širom sveta, nagrada „11. januar“ je zaista obradovala ovog tihog i skromnog naučnika, našeg sugrađanina kojim će se Niš još dugo ponositi.

Prof. Mitković inovirao je do sada 43 uređaja za lečenje i zbrinjavanje pacijenata sa otvorenim prelomima kostiju.Spoljni fiksatori su jedan od njegovih poznatih izuma. Po svim ocenama u našoj zemlji i svetu predstavljaju najjednostavniji i najefikasniji metod u lečenju otvorenih preloma kostiju kod čoveka. U hirurško- ortopedskim intervencijama kod teških povreda skeleta su do sada primenjeni kod više od 25.000 pacijenata širom sveta. Osim u Srbiji njegovi pronalasci su već u primeni širom Evrope- Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i drugim zemljama Starog kontinenta. Odnedavno koriste ih i ortopedi na klinikama SAD, Rusije i zemljama arapskog sveta.

Kako piše dnevni list Politika, srpska nauka i medicina narednog proleća dobiće izuzetno i posebno vredno priznanje, jedno od sigurno najznačajnijih i najvećih u svetu. Na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti u Evropskoj agenciji za inovacije i patente, pronalazak stručnjaka iz Niša, prof. dr Milorada Mitkovića, biće proglašen za najbolji izum u Evropi.

Patenti i pronalasci ovog niškog stručnjaka koriste se i za produženje ekstremiteta, odnosno rast čoveka, metodi koju je prvi u svetu primenio upravo prof. dr Milorad Mitković. Do sada je zahvaljujući spoljnim fiksatorima 200 osoba iz celog sveta, od Novog Zelanda i Australije, preko Azije i Arapskog poluostrva do Evrope i Amerike, poraslo od 10 do 22 centimetara. Primera radi, najniži pacijent koji je podvrgnut ovoj metodi dr Mitkovića imao je samo 148, a sada je visok 170 centimetara.

Da je veliki čovek i dobrotvor pokazuje ne samo činjenica da svojim izumom smanjuje stepen invaliditeta kod ljudi sa ovakvim problemima širom sveta, već i činjenica da je cenjeni Rotarijanac, član Rotari kluba Niš- Centar gde sa svojim prijateljima u Rotariju učestvuje u najrazličitijim humanitarnim akcijama te i na ovaj način doprinosi lokalnoj zajednici.

U skladu sa tim, a u duhu Rotarijanstva, svoj novčani deo nagrade u iznosu od 250.000 dinara prof. Mitković je u celosti poklonio. Jedan deo nagrade poklonio je Ortopedsko-traumatološkoj klinici Kliničkog centra u Nišu za nabavku opreme za unapređenje rendgenske dijagnostike, dok je drugi deo nagrade sa zadovoljstvom poklonio Udruženju za cerebralnu paralizu u Nišu. Dr Milorad Mitković kaže da je ova nagrada došla u pravom trenutku jer će dosta pomoći Udruženju i Klinici.

Grad Niš je, na sreću, prepoznao velika dela i izume niškog lekara, i najprestižniju nagradu „11. januar“ uručio mu je predsednik skupštine Grada Niša dr Mile Ilić na svečanoj sednici u Svetosavskom domu povodom Dana oslobođenja od Turaka. Nagrada se sastoji od statue „Oslobodioci Niša“, plakete i novčanog iznosa od 250.000 dinara.

Pročitano 2278 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.